29 January 2013

Sakit. Sakit, Maridh!


Kadang-kadang, kita sering mengeluh. "Kenapa saat-saat ni aku sakit? Datanglah waktu lain!"
Tak suka laa! Time nak hekzam laa! Time nak pergi kerja! Time nak sekolah! Time nak sukan! Kenapaa! Kenapaa! 

Beban! Beban! Beban!



Kawan-kawan, ketahuilah, Allah tak pernah nak membebankan hamba-hambaNYA. Osemm kan Allah! 
"Allah tidak akan membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...." (2:286)

See, Allah tahu tahap kekuatan dan kesabaran kita. Cool lahh, ketahuilah bahawa sakit tu actually menggugurkan dosa kita. Kuatkan bersabar. okeyh ;)
Rasulullah sendiri pernah sakit. Ada baginda pernah mengeluh? dokk! Tak pernah mengeluh punn. Dalam dunia ni semua pernah merasai kesakitan. Hatta dapat cubit free dari bonda pun sakit! Semua itu untuk kebaikan kitaa!

PERCAYA TAK? firaun tak pernah sakitt! adalah, itupun batuk sekali. Dan,,apa kesannya? Semua tahukan kisah Fira'un? Firaun yang berlagak bagai mengatakan beliau itu adalah tuhan. huh, lihatlah, beliau lupa diri... nak ke kita jadi macam beliau? Tidak kan? 

Bersyukurlah, sebab sakit itu menggugurkan dosa. Allah tu maha Hebat! Maha Penyayang. DIA tak pernah membebankan kita, malah meringankan kita lagi!

SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah. 

27 January 2013

Tanggungjawab?


Bismillah :)

Tanggungjawab?
Kita Tanggung. Dan kita Jawab? Hwaa, apakahh. *tik tok tik tok tik tok* teetttttt.baiklah. Saat kita terkontang-kanting di akhirat sana. bagi yang terkontang kantinglah. Tanggungjawab ni lebih kurang amanah jugalah. heww heww. Jadi, bila kita berseorangan di akhirat kelak, Allah akan tanya. sekian dan sekian.

Solat?

Masa remaja?

Waktu lapang?

Tanggungjawab!
Kepada pemimpin rakyat/pelajar/anak/isteri/keluarga/makayah dll. Allah akan tanya. Apa yang telah kita lakukan sekian dan sekian. Maka, kita tak boleh bohongg! Mana boleh maaa. Allah maha hebat. Cool beb Allah, SubhanaAllah. SubhanaAllah. SubhanaAllah.

Ok, actually nak cerita. bila dah habis SPM macam-macam cerita.

1. Lesen kereta.
heyy, nak ambil lesen juga tanggungjawab tahu? Yes, ofcourse ramai bosan sebab kursus tu amatlah
-___________________________- it's okay. Tetap juga ilmu Allah kann?
Bila dah kursus, kena pulak ujian Komputer. satu tanggungjawab juga untuk menelaah buku walaupun
-___________________________-

2. Kerja?
bibik juga satu kerja MULIA! haha. actually, terdengar ceramah dekat TV. dan ianya sangat. ahh. sentap.
"Jangan mencuri tenaga untuk bekerja! contohnya, tidur lewat malam tengok bola! pffffftttt. esok nak kerja? ngantuk!"
"Ketika bekerja jangan sibuk update status! Jangan sibuk update tweet! Semua masa Allah akan tanya!"

3. Program.
bila dah habis SPM macam-macam program, MHi, R2JV, Ikram Mahasiswa dll. Baiklah. sangatlahhh merugiiii kalau tak join. baiklah. BAIKLAH! Bila tengah program, jauhkan diri dari ipad dll gadget2 lain yang boleh menggangu masa.
*Bagi kalian yang pernah diganggu oleh minah ni time program bagaii, maaf! asif!* -tanda jeles- LOLXD


Baiklah. Jangan memandang rendah soal Amanah. Soal tanggungjawab.

"Apakah yang paling berat di dunia ini?"
"Itulah dia amanah"

09 January 2013

Indonesia PART TWO!


Alhamdulillah, ayah and ibu spend time untuk anak-anak dia untuk bermain sakan. HAHA! BEST EVER PLACE TO PLAY! Kami sekeluarga ke Ancol [Dunia Fantasi] Jakarta. Dan kitorang main sakan tak ingat dunia. Pffftttt!



Bola Air. Time ni memang bertukar jadi kanak-kanak ribena. Demi kepuasan adik bongsu terchenta. Yelah, kakak dengan abang dia semua nya dapat main apa-apa game. Dia tak boleh, sebab pendek. ehmm. Bila masuk je dalam bola ni, aku and Luqman terus berguling-guling dalam tuh. Haha, si Iqbal "Jangaaann! Akkaaakk! Jangaaann! Amaaan! Jangaaann" Haha. Kasihan sungguh.



 Sesampainya dekat DUFAN ni, tibatiba nampak bangunan tinggi ni. Seriuss tinggi giloo. Konon laa, Man, naik jom. Haha. Perghh perghhh perghhh. Menggigil tak boleh tahan. Duduk. Pakai tali pinggang. Pinn Pinn Pinn. [Psyuhhhhh!!!] ceeh. Menjeriiiitt! Arggghhh! 


Yeaaahhh, kalau dekat taman permainan tak laju sangat. Naik niee, macam berterbangan di udara. Seronoookkk!!





 Apee ntah benda alah niee. Nampak dari jauh paling menyeramkan. Ok, try laa. walaupun ibu and ayah ragu-ragu nak bagi anak dia lagi2 aku nak main. Hmmpph. Ok, cool ajee naik dengan oman. Bila dekat atas tuuh, die pusing besi tuhh. Pffftttttt!! Tak tahann seeh. Besstt dia tahap gigaa! rawwk! Sekali dia golekkan kita, rasa time tuh, kalau tak pakai tali pinggang, Innalillah sahaja. Oleh kerana kami adik beeradik semua kecil, naik bendaalah ni..terapunngg. Sampai satu partt, aku pegang tangan oman takut dia jatuh. HAHAXD


Menggemukkan badan dekat Kampung Daun! Tempat makan yang paling uniikkk sekalii. Terletak di kaki bukit. 


Tempat makan dia macam nie. Macam bilik. Sampai satu part, supir kitorang tertidur. Then, bila nak panggil waiter, kitorang kena ketuk beduk. Pergh, unik.




Dan, kami banyak sanggat menggemukkan badan di Indonesia. =)