21 March 2013

Cerita result :)

Alhamdulillah summa Alhamdulillah :) A'la kulli hal... Alhamdulillah :')

21 MAC 2013- Tarikh result keluar. SPM. yang sangat mendebarkan. dup dap dup dap dup dap. *pecah jantung*

Malam itu. (20Mac 2013) Aku seperti orang dilamun cinta. Mendambakan cinta yang tidak kekal. Sentiasa mengenang memori-memori lama yang kian berlapuk.

Mandi tak basah. Makan tak kenyang. Tidur tak lena. Kerja tak fokus. Sembahyang penuh khusyuk. Taip selalu typo. 
Haiyya, manyak risau woooo! itu semua memang manaa fokuss la! Aigooooo!

Ye, betul. Malam tu, setiap minit aku terjaga. Aku terbangun. alaa, pernah tak engkorang tidur then tetiba rasa macam jatuh gaungg? pernah? Haa! Macam tulah! hahaha. Rumah ni rasa macam bergegar dek bom atom yang dijatuhkan oleh shaitonn! Jadi setiap kali terbangun dengan sesaat aku melihat jam dalam gelap. Ok tak nampak. Bukak lampu. WARGH! PUKUL 3 sudahh?! alamak! alamak! saaaat itu manik jernih mengalir di pipi. Allah, sangat aku takut ya Allah! tidur. terjaga lagi! WARGH! ingatkan jatuh gaung tadi. Allahu Allah.

Tidur lagi. Pintu dikuak perlahan. Ye, telinga aku memang senstif negetif positiff, "Jangan kejut akak. Akak tahu dah pagi solat subuh." Aku menarik selimut. Menangis dalam geborrr. selimut- bagi orang Muar 

"Eh akak, badan akak panas. Demam. Takkan takut sampai demam kot!"

Aku menangis dalam gelam. Menangis ketakutan. Berikanlah ketenangan Ya Allah. Berikanlah ketenangan.

_________________________________________________________________________________

"Hello, Najwa, dah ramai dah kat sekolah? dah berkumpul belum?"
"Dah, baru nak naik ni. Parents invite sekali"

Aku melihat ibu. Melihat rauh wajahnya yang tenang di sebalik perasaan gentar, Ye. Aku juga begitu. Takut, die terlalu mengharapkan aku. Takut aku mengecewakan dia sebagaimana aku mengecewannya dalam UPSR dan PMR. aku tak mahu kali ini aku mengecewakannya lagi. sudahlah!

GPK kali ini. takpelah GXIV. Allah lebih tahu :) A'la kulli Hal, ana berbangga dengan antum semua :D

52 orang 6A ke atas :') Tahniah....

Aku?

Hehehe. Alhamdulillah :') dapat juga membuatkan ayah dan ibu tersenyum :) Terima kasih Ya Allah...
walaupun tak dalam list 52 orang tu. ngeeee~

Jadi! Anda yang GEMBIRA. Anda yang KECEWA. Percayalah, Allah sehebat-hebat perancang! Dia tahu yang TERbaik okeyh :) bagi anda yang terus menangis dan menangis. La Tahzan, Innallaha ma'ana :')

Jangan sedih, sesungguhnya Allah bersama kita :')

kata-kata seorang akak, Tak nampak dekat sekolah nampak dekat Universiti atau Kolej :) Allah tahulah yang terbaik untuk setiap hambaNYA!

In Sha Allah :)

14 March 2013

20 Mac 2013

Awaiting for SPM'S RESULTS! jyeahh!


Ingat? budak-budak nie? BUDAK? fine. Gadis-gadis nie? ehhe. Nad and Sha. My cousins. awuuuu~ Sweety meetie la mereka niee. Dan kami menantikan result SPM. wuhuuu. sangat seram. Apa pun terjadi. Nad, Sha...terima seadanya. hoho.
Allah maha tahu. Jika result tu OHSEM dan akan merosakkan aqidah , ukhwah dan segalanya, Allah takkan bagi. Kalau result tu teruk, tapi itulah kebaikan untuk kita. That's better.
video

Ini ada sedikit daripada kami. Catitan perjalanan kami ke mana jua kami berada. Semoga Allah pelihara ukhwah ini. Ok, diorang mandi tu ann jeles taw sebenarnya. Aku? Tak boleh. Doktor kata, jangan mandi laut, nanti makin teruk kaki aku. Orang sakit. Haha. Dan tarikh tu actually 20 Mac, bukan 21.

11 March 2013

Little Junior!

Weheee. Assalamualaikum ! bertemu lagi kite di dunia blog! Dan dan dan dan dan dan. Mesti anda semua merindukan sayakan?! *muntah* Dan dan dan dan dan, lagi satu?! Siapa tahu apa yang berubah? Angkat tangan! Ye anda! Anda. Jawablahh. "Blogskins?" weee. betul! Tahniahh :) *fliying kiss* Ok back to the topic.

Little Junior? Heh.
 "Esok boleh tak enti tolong jaga budak2?"

Ok deal. In Sha Allah. Jaga budak dengan Syahirah. wohoo.






Dan nak tahu satu cerita tak? haha, Angguk lahh. angguklahh cepat. ok bagus.

Lepas main bola beracun, ada sorang budak perempuan, 6 tahun. Aku tengok dia, kesunyian. cehh.
 "Adik, awak nak main apa?  Awak nak main bola?"
Budak tu tengok je aku. Then aku tak sangka langsung yang die die die die die die. arghh, kenapa mesti sepak muka aku? Apa salah aku? Warghh. Apa masalah die. Fine. Berbirat,

Dan, aku dapat pengajaran. Budak-budak ada perasaan. Jangan kasar. Nanti dia kasar balik. eh? apeseh.

"Melihat orang tua, ingatlah, banyak jasa yang sudah mereka berikan. Melihat kanak-kanak, cemburulah kerana dosa mereka tidak sebanyak dosa kita "

10 March 2013

Usrah

Wohoo. Assalamualaikumm!
Hello Hello Hello!


Actually, siapa pernah dengar perkataan 'Usrah' ? binatangg? eehhh. sampai hati cakap usrah ni binatang tahuu! *baling bawang*  APA? usrah ni bangunan femes kat Yanbu?! oh tidakk. tidak sama sekali. Usrah ni, erm erm. Bulatan gembira yang membentuk hati. Membina rohani iman jasmani fizikal. Eh? See, nampak tak gambar tu? Yee. Buku-buku itu sedang berusrah. Ok, saya tipu. Kiranya macam tulahh. Buku2 tu cantik tersusun membentuk bulatan. Tiada yang terpisah kann? Tengok betul-betull. Ada!? Mana adaa. semuanya rapat. At least tersentuh lah kann? 

Dalam usrah, kita saling berkongsi. Definasi usrah yang mengikut pak cik google translate niee, sebenarnya, erm erm. K E L U A R G A . yee! Setiap manusia ni, impikan keluarga yang bahagiakan? *menangis sayu* Setiap orang impikan isteri yang solehah. Suami yang soleh. Anak yang hormat ibu bapa. 24 jam romantik. k, tetiba teringat cerita UP. Pak cik tua tu sweet sweet dengan isteri dia dari muda sampai tua. Main-main belon. Alahai. 


ingat cerita ni? Lepastu kat Youtube ada video sekali dengan lirik lagu Istikharah Cinta-Sigma. fewwwww :')

Dalam usrah kita subur tarbiyah. Janji setia dipatuhi. Dalam gerak kita menyusur langkah. Amalan syura dipatuhi. *lirik* sedap lagu nie. wuuu~ rindu nak nyanyi sama2 dengan budak IKRAM.

Act, aku baru dapat call. 
"Jie, nak usrah under JB or PG?"
"PG la senang sikit nak drive." *bajet dah ada lesen*

At one day, "Jie, boleh join esok? Usrah?"

Yeaay! Finally dapat call, dia ajak usrah. blup blup blup. *err apa tuh?*

So, dalam usrah ni first of all, kenalah Ta'auf (Berkenal-kenal) sebab. pepatah melayu pujangga ada mengatakan, tidak kenal maka tak cinta! ok, sekarang yuk tengok pepatah islamik pujangga, Tak kenal, maka Ta'aruf! Hoyeahh! 

Cuba bayangkan, dalam family tu, kita tak bercakap langsung! Tak kenal! Tak makan sama-sama! Tak pernah solat jemah sama-sama! Tak pernah masak sama-sama! Tak pernah jalan sama-sama! Berani untuk saya katakan, itu bukanlah happy family! Seriusly.

Sama juga macam Usrah. Duduk dalam bulatan. Kalau asyik, cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. *pemat* cakap. cakap. cakap. cakap. cakap. memanglah kita ngantuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuk. zzzzz. Usrah ni, bukannya cakap je. Tapi diisikan dengan pelbagai macam kreativiti oleh ahli usrah. Contoh ; makan. jamuan. *Sebut pasal makanan. Memang semua jadi segar. Manusiaaa -___-* jalan-jalan. haaa :) bestnyaa!