30 March 2014

Hosmet marverlesh.

Tanggal 29Mac2014. Ingat plan nak masak spaghetti dengan hosmet. Memandangkan, cuti sem nak dekat dah. Duit rumah banyak balance. Dengan hati yang sayu  membawa perasaan yang mendung, kitorang pun plan nak buat jamuan farewell lah kononnya. Ye laaah, pihak u ni menggatal sangat suruh budak sem satu cari bilik lain. masuk dengan senierr. so pecah pecah T.T Jadi, memang konpem konpem lah tak serumah macam ni lagi :'(

Call auntie kak Zu, booking kek cheese yang melimpah ruah. yang nafsu nak makan membuak gilegile. Call kereta sewa nak keluar pulok takde jah! Jadi kitorang kelam kabut, sini manaaa lah ada mall terdekat. paling malas naik ulat geluntor (ktm) turun mid. itu pun barang mahal baqhangg!

Dengan baktii seluasnya, mintaklah orang luar sendiri belikan kentaki feraid ciken (kfc)*takdalah luar mana haha. Jadi malam tu, susun susun rumah. bentang carpet. Tapi... sad to say, cheqsu takdak. Balik Kelantan. paper dia 4hb. Kitorang paper ramai yang habis 31hb, so ramai nak balik. nak taknak buat jugak malam tuu.

Oh ye, dalam satu rumah ada sembilan orang. ada tige bilik. satu bilik ada tige katil. calculate sembilan. 

KakZu l KakNisa l KakJid l 
KakFai l KakAnis l Cheqsu 
KakFana l KakAmal l Jihan l


takde kat gambar, orang kelate, Cheqsu

Fact ; 
My hosmet semua umur besar-besar. Umur 20+. Nak kawen dah pun. tipu. Degree and dip semua campur. Yang De Osemnya, bilaaa diorang semua terima ke'matangan' aku. Kematangan kanak-kanak ribena. perangai yang suka jerit-jerit. yang suka tahapehapentah. Umur yang still nak merangkak.

First dapat diorang, K. double confirm kena buli. double confirm kena jotos kepala. Dahlaah aku punya barang situ pink, sana pink. kartun sana, kartun sini. Nampak macam barang budak sikit, "Jihan punya". Lagi-lagi rumet. tige orang yangggg~ Haaaa.

B U T ;
Aku bangun tidur...
"Jihan dah mandi?"
"Jihan lapar?"
"Jihan dah solat."
"Jom tidur."
Like a dream. Diorang semua baik. Layan aku macam adik. aaaaa. Ingatkan bila habis zaman sekolah ok, zaman kedewasan mula menghantui kau, tapi tidak. eheheheXD 

*Er ini bukan manja. Tapi ini dapat layanan macam seorang adik daripada kakak. 


ala-ala anual dinner la konon nak sesolek.

this, rumet. sabahian, johorian, selangorian.
kakFana, Jihan and kak Amal

Lastly ; To Kakaks Kakaks

Segulung thankyou budak kecik ni ucapkan sebab selama lima bulan duduk sesama, dapatlah budak kecik ni rasa kasih sayang seorang kakak. *errr* dapatlah rasa macam ada kakak kandung, sebab rasa semua menatang dengan minyak yang penuh. *errrr* and tahu kan , jihan mana ada kakak and adik perempuan, bila kat sekolah, rapat dengan jenier jenier. hahaha:')

To kak Zu, thanks sebab jadi leader yang baik. Alfatihah dekat nenek akak yang meninggal hari tu. Semoga akak terus thiqah dan kuat!

To Kak Nisa, thanks sebab dapat jadi classmates english and arab. thanks juga sebab jadi mak dekat dalam rumah ni yang palinggg rajin beli barang dapur. rajin masak. moga akak dapat suami soleh dan osem :P

To Kak Jidah, sorry sangat dekat akak sebab kita paling banyak menghasut ajak layan runningman. ajak layan drama korea. And thanks jugak sebab jadi classmates english and arab. Dan terima kasih jugak hari tu sekaki 'lambat' pergi kelas arab! hahah!

To Kak Fai, akak, janganlah segan-segan. kihkihkih :P Sorry sebab kalau akak cakap dengan kita kita macam buat dono sebab telor akak pekaat. Jijiee sukar untuk fahaam! Nanti kita belajar cakap Kelantan eh! Muga akak sukseessss!

To Kak Anis, ehemmmm~ moga akak punya bisnes topup akak berjaya! Dan thanks bagi discount dekat hosmet inii :D ops, dan terima kasih jugak selalu layan fight-fight yang tak munasabah kita. ehehe!

To Cheqsu, akak, erm erm dalam diam banyak jugak akak cakap kan? semoga DIA jaga iman dan hati akak :')

To Kak Fana, Hai akak sabah! Akak yang paling sempoi, akak yang paling sukaaaaa jalan. akak yang comell! arghh! Akak yang jadi cashier, bendahari, PA dalam rumah ni, terima kasih akak <3 nbsp="">

and, my bestfriend. my sista. my bisties, my enemies Kak Amal

tak tahu nak cakap macam manalah kak amal. sebab...akak terlalu baik. dan terlalu jahat. akak yang sama-sama tidur lambat. bangun lambat. makan sama-sama. mandi bilik air sebelah-sebelah. pergi tandas pun nak kena ajak. pantang kalau nampak akak takde kat bilik sesaat terus kita jerit KAK AMAAAAL! and tiba-tiba dengar suara dalam tandas, "hai, dalam tandas pun nak cari akak ke?" dan bila kak amal keluar je dari bilik secara tiba-tiba, kita cepat-cepat kejar tengok akak pergi mana. and akak cakap, "Takutlah tu na takde dalam bilik :P" kawan yang main tampar-tampar. kawan yang tarik-tarik rambut. terima kasih akak. terima kasih.

terima kasih. syukran. kamsahamnida. 



27 March 2014

Final Exam

17 MAC l 26 MAC l 31 MAC

Tarikh apakah?

Bismillah, Assalamualaikum! 

Firstly, *biyane* sebab lama tak hupdated. Masa banyak, tapi tapi tapi tapi~ 
As student course Dip Syariah kat sini, banyak sangat masa lapang. Even kalau minggu final pun, mak oiii, masa sangat lapang.

Dan tuptup, dapat memo, final dah nak dekat daaaaah~ lalalala. so 4 subjek berbalas 3. err. 

MPU- Pegajian Am.
DLEP- English
DLAP- Arabic
DIQF- Hafazan.

tapi, hafazan takde lah masuk final. Just, tahriri syafawi dalam kelas. masuk markah final. Gap antara paper, seminggu. Banyak memang banyak, fuhh. Seminggu study week jadi,, err movie week kot. Asyik duduk melayan movie atau drama. Khamis balik rumah, tengok ayah. femili and also amie. kihkihkih :') Ayah nak balik dah arab, so balik rumah. Amie pun sama nak balik egypt dah. Jadi pengalaman balik naik flight memang best. Naik KTM dari Putrajaya Central > LCCT. Paling best bila makida join sekali. Naik bas ke LCCT. wuuu tak teroka lagi kot KL ni. tsktsktsk. Ok jadi, kami berdua pun terbang ke JB!

Yeayyy! Dalam kereta tengok ayah, ibu dan bebiboyyyy! Weee my deary adik.Ayah cadang nak jenjalan kat desaru. apa entah nama tempat tu. tapi pantai tak boleh mandi sebab banyak bantu, and lagipun tempat dia tak bersih.
jadi, kitorang sefemili duduk jelah dekat dalam bilik. Makan nasi beryani ayah buat. peh, nikmat~ Ingat dekat asrama boleh makan gini ke?
Air tangan ibu ayah tu, paling osem. Kan? Sabtu, dengar berita pasal  #MH370 *review my latest post 
The next day, hari nak balik tu hari Isnin, keluar dengan Amie kejap, berfoya-foya macam amik gambar, jalan, main bowling, karaoke .

Ok, first time karaoke mak ida belanja, peh. hilang semua stress, aaaaa~ Main boling opekos laa amie kan? kan? kan?

Balik asrama, hari Rabu, makida hantar. Balik-balik je, hosmet semua lain dengan aku. err, diorang kata budak kecik. heee :D

ok. InsyaAllah, ahad ni buat Jamuan rumah. Jamuan last, sem depan entah dapat sama rumah ke tidak :'( tskk. Jadi, awaiting for my post!

#PrayForMH370
#PrayFor529


23 March 2014

kerana #MH370

*klik!*
username;password;

Bismillah. Assalamualaikum.

Siapa tak kenal MAS? Dan siapa tak dengar pasal #MH370. Our beloved plane? Huh. May Allah bless them; the passenger, the crew, and also the pilot.

Aku. Duduk di depan televisyen. Menanti dan terus menanti khabar berita. Dan jangan berani sesiapa tukar channel! Satu keluarga duk soksaksoksek. Hilang dari radar?! MasyaAllah. Aku terpegun. Dan aku juga terpana.

Mata aku berkaca. Ye, siapa sangka? MAS, orang kata kapal terbang paling hebat. pilot yang cukup terpilih, hilang dari radar? menghilang?! Kekuatan ayat DIA dah jelas, kunfayakun. Jadi, maka jadilah!

.................................(usrah)...........................................................
MH370. MH370. MH370. MH370. Mata semua segar.

"Tapi, kenapa bila something yang buruk tu...terus kita kait dengan Kunfayakun. Allah tak cakap pun, kunfakayun adalah sesuatu perkara yang buruk? Kenapa kita tak kaitkan, bila kita berjaya, bila something miracle like tengah lapar suddenly orang bagi makanan or duit, kenapa tak cakap itu... kunfayakun?"

Oh. Lagi satu, Malaysia time tu musim jerebu. panas. tak hujan. kemarau lah kononnya. tambahan pesawat milik kita hilang, tak ke kita tak nak memandang itu semua kepada warning Allah kepada kita?

"Apa dosa kita...sampai langit tak nak lagi menangis?" -anonymous. 

Ujian Allah untuk menguji iman kita, tambah pulak tokmoh yang, err something weird dekat KLIA. Hanya, MH370, jelas dah...Allah nak uji kita. Jelas dah. Tambahan lagi, mulutmulut manusia yang pelbagai ragam, cakap MH370 dah terhempas lah. MH370 lalu dekat Bermuda Triangle lah, and bla bla bla. Tak cukup untuk kecewakan ahli keluarga penumpang ke?

Allah dah cakap, fitnah itu lebih besar dosanya dari membunuh. Yup, even taklah membunuh dengan cara darah, membunuh hati lebih menyeksakan.


Hah, dah lebih dua minggu. Lebih dua minggu dah~
Suddenly teringat cerita pemuda AshabulKahf. Yang terperangkap di gua lebih dari beratus tahun. Bukan terperangkap. Tapi...melarikan diri dari pemimpin yang kejam. Melarikan diri demi menyelamatkan iman sendiri. Mereka hidup! Miracle. Miracle.

Kuasa Allah is miracle. 



dan, taknak lah amik gambar dari inche google. 


this. solidarity from me, and my friends. agak buruk, tapi biarlah ia bermakna.



m o g a   s e m u a   s e l a m a t 

a a a m i i n