19 June 2015

Travelog : Sabah (Day 1)

p/s: *post pandangan hati hari pertama sabah hingga hari terakhir akan berbeza pandangan. so keep reading* perasaan di sabah akan melalui peringkat perubahan. Jadi keep reading. and nantikan apa yang berubah tentang hati ni. aiwah. cewah dan let's rolling eyes!



So, pagi tu (jam 8) aku dan amie pakai baju putih mmm lemonade! dan naik bas berdua. ok, bas dari begawan ke KK takdelah ramai. so, perjalan memakan masa dalam 9 jam. sebab turun naik just nak cop passport. bergeraklah kita ke brunei-sarawak-sabah- ajet-ajet lah kita ye.
Waktu dah sampai tu automatik mulut cakap "baik2.kita da sampai kk. kk is Malaysia." lol. negara sendiri nak takut. oh my Malaysia. Mana taknya, Alhamdulillah rasa selamat after 4 hari dekat Brunei. mana takk, hukum hudud dilaksanakan. and that's why;

"Barang siapa menjaga Allah, Allah akan menjaga dia."

See? so kenapaa kita nak takut laksanakan hukum DIA. entahlah? *angkat bahu*
masa sampai tu, mula dah nampak kutu jalanan yang memang dah biasa sangat dekat Malaysia. tiba-tiba diri rasa gelabah dan takut. errr.

DESTINATION pertama:
Masjid. kami nak kejar solat jamak asar-zohor. so, ada satu masjid (?) dekat atas bukit. berlarilah kami ke atas, tanya mana tempat wuduk perempuan.

"Kat sini share tempat wudhuk lah dik."

then, kitorangberjalan lah ke tandas dengan stokin, (masa ni tak ingat nk tggl stokin) sekali ttbe "tanggal la stokin tu" dngar suara pakcik dr blkg tggikan suara .
Ok, melopongg kejap. memandangkan nak kejar waktu solat, masuklah berdua dalam tandas. tapi, debar sebab dengar suara orang laki dari tandas sebelah. God~ Then dengar pulak orang lelaki ambil wudhuk kat luar. God~

nak balik brunei baliklah macam ni. hassssss~

lepas dah ambil wudhuk dalam tandas, terus bukak pintu nak solat, ttbe dia punya balaton jemaah lelaki beratur nak ambil wudhuk.
tutup pintu rasa nak menangis dalam tandas.
nak solat~
akhirnya, sampailah ke azan maghrib dan alfatihah pertama baru keluar tandas. keluar berlari untuk solat 4 waktu T-T
next, kami bergerak ke tempat penginapan. RI! RI Firdausi! First time jejak RI (Rumah Iman) means rumah akhawat. so, dia agak berdebar sebab, rumah akhawat kot~ cehh.
masuk je, semua dah serbu (ajet hot) aiwahh. semua tanya nama~ umur~ course~ asal~ senang kata tak putus suara dengan mereka. jadi rasa macam dipelawa and welcoming! bahagia *untuk masa tu*

Malam berlanjut. dan aku kebosanan dalam bilik atas. rasa nak balik brunei dan johor sekarang. Bukan ni yang aku nak- should be sekarang dah lepak tengok langit. makan udang ke. tapi duduk dalam bilik. akhawat-akhawat duduk bawah borak pasal usrah-daurah-adik2.
not my type la nak borak benda tu.
so, tiba-tiba aku menangis. rasa looser sebab tak mampu nak borak pasal dakwah. sedangkan dah dapat usrah since sekolah rendah.

*iklan*
 "Jihan mesti hebatkan awak dah dapat tarbiyah since sekolah rendah!"
"Hebat? Hee, biasa jelah. asal semua dok bahagia bila tahu aku dapat tarbiyah since sekolah? aku tak rasa benda pun."
*habis iklan*

Malam tu aku bermonolog sendiri. allergic la dengan soalan pasal dakwah. dah baik tu, baiklah. buat apa nak daurah. kan?

akhirnya aku tertidur dalam tangisan sendiri. Tiba-tiba ada akak kejut, ajak tidur atas tilam. Dan malam tu, aku tertidur dalam keadaan hati aku masih belum terbuka.

No comments:

Post a Comment